Váš prohlížeč nepodporuje nebo má zakázaný JavaScript, proto některé funkce na těchto stránkách nebudou pracovat.
Návod pro přidání těchto stránek mezi důvěryhodné servery (s povoleným JavaScriptem) naleznete zde.

VODÁK sport | speciálka na lodě a běžky

 

Články

Ahoj vodáci, běžkaři,
budeme rádi, když se o své zážitky na vodě či v bílé stopě podělíte s námi. Za každý publikovaný článek s fotkama dostanete od nás dáreček. Napište nám na clanky@vodak-sport.cz

Kanumesse 2009 ... Pyranha

10.10.2009 11:06:22     Autor: Jirka Štastný
Všude zmiňovaná krize nebyla na letošním největším vodáckém veletrhu v Evropě příliš znát. Některé menší firmy sice ubyly, ale velké firmy zvětšením svých stánků zaplnily opět jeden celý pavilon Norinberského výstaviště.  Ani o novinky nebyla nouze. Výrobci lodí i vodáckých doplňků se pustili do inovací opravdu s velkou chutí.

Největší stánek na veletrhu měla asi Pyranha se svými sesterskými firmami – P&H, Venture Kayaks, Venture Canoes, Feelfree a tak začnu tímto největším evropským výrobcem lodí.



Už z dálky zářil ze stánku Pyranhy zbrusu nový kajak FUSION S v růžové barvě. Jedná se o menšího brášku, teda v růžové spíše sestřičku, univerzálního kajaku na klidnou i divokou vodu – FUSION. Tento kajak byl novinkou roku 2009 a velmi rychle si získal oblibu po celém světě. Nyní mají i menší jezdci, nebo ti co s sebou nechtějí vozit tolik bagáže, svoji menší velikost. (Od minulého týdne je jeden světlemodrobílý FUSION S u nás ve VODÁK sportu.) Růžovou barvu bylo vidět i na dalším z kajaků na divokou vodu – na již klasice - Ammo. Takže dámy a dívky můžete se těšit na lodičky v barvách právě pro Vás. Leckteré z Vás se bude určitě líbit i zbrusu nová krásná světlejší modrá barva. V té v kombinaci s bílou byl představen na Kanumesse nový Burn



Ano slyšíte dobře. Veleoblíbená creekovka a kajak na divokou vodu prošel faceliftingem. Nejedná se jen o kosmetické změny, i když ty přišly také. Nový Burn vypadá opravdu svěže a jezdit bude ještě lépe než vypadá. Na první pohled jsme nic významného na novém Burnu nepozorovali, ale když jsme vedle sebe položili současného Burna a nového, začali jsme objevovat rozdíl za rozdílem. Lehce zvednutější špice, malinko více prostoru pro kolena a více objemu ve špici i zádi, více „střechovitá“ paluba. Hrana protažená dále do obou špic a více schovaná do boku lodi, aby nevadila při bočních slidech. Zapuštěný výpustný ventil, jiné opěrky rukou za límcem, jiný design paluby i loga a spousta dalších drobností. Prostě mnoho malých změn udělá velký skok ke zdokonalení jízdních vlastností i komfortu nového Burna.



 Burn mě fascinoval, ale ještě více se mi líbil nový kajáček pro děti a juniory s příznačným jménem REBEL. Po malých Inazonách či Masterech přišla Pyranha s dalším dětským kajáčkem. Je delší než  Inazona a kratší než Master. Vypadá velmi hbitě, obratně a rychle. Cena by měla být příznivá, takže se mohou Vaši malí rebelové těšit na novou rebelskou zbraň.



Dlouho očekávanou novinkou od Pyranhy je rodeovka. Je na ní vidět, že vychází spíše z 4-Twenty než z loňského příliš hodného REVa. Jmenuje se PDG. Říkali mi, co to znamená, ale teď si nevzpomenu. Ale nebojte, určitě Vám to příště napíšu. Na veletrhu byl představen pouze kevlar/karbonový testovací prototyp. Nebudete tomu věřit, ale když se vyvíjela první krátká rodeovka světa S6, tak jsem viděl v Pyranhe hodně podobnou loď. Zřejmě tímto prototypem předběhla Pyranha dobu a nechala ho v ústraní čekat na tu pravou chvíli a ta teď nastala. Nová PDG může někomu lehce připomínat nový STAR od Jackson Kayak, ale není to on. Spíš si myslím, že vytáhla do boje Pyranha zmiňovaný starší zaprášený projekt z vývoje S6, oprášila ho, přidala úpravy ze zkušeností s 4-Twenty a nechala otestovat a upravit svými nejlepšími testovacími jezdci. Oproti 4-Twenty bude PDG určitě rychlejší na vlně. Podobně jako 4-Twenty bude skákat vysoko do výšky. Jestli se na ní budou dělat i dobře carthwealy se ukáže, až se na ní projedeme. Předek i záď vypadají vyváženě, dno je protáhlé, rovné se směrovými hrankami, špice úzká lehce zvednutá s dobrým prostorem pro nohy, paluba s velkým objemem kolem límce pro vysoké skoky… a tak by mohla, mohlo, mohl nebo jak chcete, prostě PDG jezdit hodně dobře a opět posunout Pyranhu na výsluní ve světovém freestyle rodeu. První polyethylenové PDG by se mely začít vyrábět během pěti až šesti týdnů. Stejně tak by měl být definitivně hotový nový Burn v první velikosti a juniorský kajáček Rebel. Ostatní velikosti by měly být hotovy nejpozději do jara.

A protože má Pyranha opravdu hodně novinek, zůstaneme ještě u ní. Levné clubové lodě (Master TG, Master TG Lite, Acro, Inazone 232, Inazone 242, G3) budou v příští sezóně ve dvou výbavách – Rapid a levnější Club. Z dalších novinek se určitě můžete těšit na nové Pyranha šprycky. Bílá a šedá barva, velké logo ryby, ale hlavně hodně kvalitní šprycky ve dvou variantách – s kevlarem a bez něj. Obě vychází cenově hodně příznivě, takže si určitě svoje Pyraňáky najdou. Krásně vypadají i nová Pyranha trička i čepice. Loňská novinka „transport belt“ popruhy pro nošení kajaku na delší vzdálenosti prošly posledními úpravami a budou letos již stále skladem.



P&H má několik krásných nových carbonových mořských kajaků nad kterými jsme se zálibně zastavili, ale při pohledu na ceny si tyto luxusní skvosty asi nezasloužím.



Výrazně přívětivější ceny nabízí mořské kajaky Venture Kayaks, letos obohacené o nové lepší kormidlo při zachování loňské ceny. Easky 15 byl náš nejprodávanější mořský kajak této sezóny a po zkušenostech, co s ním máme, bude zřejmě i té příští. Pro mořské specialisty a profíky je tu kajak Easky 17. Oba tyto kajaky jsou i v menším (nízkoobjemovém rychlém) provedení s příznakem LV. Easky 13 je pak turistický kajak na jezera.



Venture Kanoes jsou už léta klasikou v otevřených kánoích. Velmi široký sortiment sendvičových plastových kánoí začíná kratší singl, pokračuje delší singl, kratší dvojmístná a delší dvoj až trojmístná kánoe a zakončuje ho čtyřmístná klasická otevřená kanoe.

Velký pokrok zaznamenaly sit on top kajaky Feelfree. Všechny jsou opatřeny v kormidlové části transportním kolečkem a na bocích velkými úchyty pro snadnou manipulaci. Změněny byly i ostatní parametry všech kajaků  - velikosti a umístění komor na věci, umístění vnějších držáků na zavazadla, umístění sedaček… Navíc je možné pro příští sezónu kupovat lodě bez potahu sezení, s jednodušším sezením nebo s top exlusivním sezením. Možné je zakoupit i skvěle vybavenou loď pro rybáře. Co my víme, třeba už i u nás nastane doba, kdy se budou rybáři na svá loviště prohánět na kajacích.

Jak jsem psal. Pyranha měla největší stánek na Kanumesse. Zabral mi tu do článku tolik místa, že se na další firmy dostane až ve druhém díle. Pokračování příště …

Přečtěte si pokračování:
... Zahraniční výrobci
... Ani Češi se tu neztratili
clanky2.gif
 
vodácký bazar vodácké noviny pyranha.cz  mapa serveru